Cercar en aquest blog

diumenge, 27 de desembre del 2020

Boix JMP 12

Aquest dies de vacances hem aprofitat per fer algun dels treballs que fem normalment durant l'hivern.

EL treball que mostrem avui el fem en els Boixos. Els que durant l'any s'han omplert molt de fulles, aprofitem aquests dies per aclarir la fulla i ordenar el ramatge. 

Aquestes son les fases per les que van passant en aquest treball



Ja esta a punt per l'any que be.


Vicenç B.








dimarts, 22 de desembre del 2020

Bon Nadal


Després d'aquest any tan nefast, amb tots els entrebancs que hi ha hagut, que hi continua havent-hi  i sense saber quan s'acabarà aquesta pandèmia que tot ho trasbalsa. Des d'OlianaBonsai no podem deixar passar, el desitjar-vos un bon Nadal i bones festes a tothom i que les pugueu passar el millor possible en les circumstàncies actuals.

Vicenç B.

 

dissabte, 19 de desembre del 2020

Treball per un col·lega

Aquests dies previs a l'entrada de l'hivern, dona gust estar tancat al garatge treballant amb els arbres.
Amb aquests plantejaments i que ja ha passat novembre i casi tot el desembre, els mesos en que per aquesta zona mes treballem els arbres (podes, filferrats,...), ens trobem ja molt avançats en els arbres del viver i encara podem treballar arbres dels amics.
 Aquest es el cas d'aquest pi sylvestris propietat de Ernest, el company de fatigues que tinc aquí al poble.
Es un arbre que no ha tingut mai una remodelació a fons, sols s'ha anat cultivant intentant mantenir-lo el mes compacte possible i estimulant la aparició de brotació interna nova, aquests pocs treballs al llarg d'alguns anys han donat un arbre amb molta brotació desordenada, mal posicionada, amb trifurcacions i altres problemes que han portat al propietari a deixar-me'l per que fes amb ell el que considerés convenient per donar-li una primera formació a fons i que quedi clar com continuar.

Al principi


Tots els costats


Al final


i per tots els costats.


Seguim treballant  i durant aquests dies de festa mes encara.

Vicenç B.











 

dissabte, 28 de novembre del 2020

Projecte engreix 9

Projecte engreix 1

Projecte engreix 2

Projecte engreix 3

Projecte engreix 4

Projecte engreix 5

Projecte engreix 6

Projecte engreix 7

Projecte engreix 8

Seguim fent tasques de poda durant la tardor. Aquest dies  de bon temps, hem aprofitat per podar els arbres que estan en els bols de creixement. Uns arbres que s'havien convertit en la jungla, que de fet ja es el que han de fer cada any, però ara tocava podar.


Una vegada podats, la cosa es veu diferent, tot mes endreçat i es poden veure be els tronc com van evolucionant.


Els primers plantats de tres anys, ja hi ha algun tronc que fa goig. Repetir que ara a la tardor sols es una prepoda per concentrar la força del arbre en els brots mes propers al tronc i un temps abans de la brotació tornarem a podar deixant sols la part del tronc que interessa.







Ara encara estan massa bruts del començament de les rames i les fotos no mostren tot el que a la realitat es veu i encara els hi queden dos anys d'estar en el bol, pero la cosa promet!!

Vicenç B.




diumenge, 22 de novembre del 2020

Manteniment i formació

Seguim fent treballs de manteniment i formació dels arbres del viver, la majoria els portem bàsicament amb poda, pero en alguns com els faig ens entretenim a pentinar-los amb filferro.

De moment hem fet dos. Aquest primer, hem començat per retirar les poques fulles que quedaven i així veure amb claredat que tallem i amb que ens quedem.





I despres d'unes  hores .... casi que tot els dia, i sense pensar en fer fotos del procés de treball, al final ha quedat així.
Aquest arbre ja s'havia filferrat altres vegades i ara tenia molta ramificació, aixó ha fet que haguem pogut retallar algunes rames gruixudes que no ens agradaven.


les quatre cares







El segon que hem fet aquests dies, no vam pensar ni en fer les fotos de com estava abans de començar. En aquest cas  no s'han tallat rames molt importants, nomès ordenar el ramatge i prou, hi ha algunes que no ens agraden pero les reduirem de poc a poc







En total pentinaren set o vuit faig no els publicarem tots, necessitem el temps per fer aquests treballs.
La conclusió practica d'aquesta entrada es per entendre que ara es bon temps per fer aquests treballs de ordenar el ramatge, ja sigui filferrant, sols amb poda o  mig i mig.

Vicenç B.

 

diumenge, 8 de novembre del 2020

Treballs de manteniment i formació

 Aprofitant aquests dies de restriccions diverses per culpa del virus. Ens passem el temps al viver tot posant al dia alguns arbres que ja han perdut la fulla.

Els treballs que s'estan fent aquests dies son: acabar de fer caure les fulles, seguit d'una prepoda i filferrat total o parcial d'alguns.

Alguns dels que es van repassar ahir son aquests:

Aquest faig del país que ja havia perdut casi totes les fulles, s'ha podat sobretot les puntes mes fortes i filferrat casi totalment ordenant el ramatge.es l'únic que vaig pensar a fer una foto abans i una altra despres.

Aquesta sabina phoenicea, que esta plantada en la roca, s'ha aclarit de la fulla vella, filferrat i ordenat  el ramatge, també s'han tallat algunes rames gruixudes i llargues que se sortien o no es podien integrar en la silueta que es pretenia fer. 

Sempre havia estat un arbre deixat de costat, pero amb aquesta remodelació crec que potser es mereix un suiban una mica millor.


Aquesta segona sabina s'hi han fet els mateixos treballs que l'anterior pero amb menys filferro per que ja havia estat filferrada amb anterioritat altres anys


Altres caducs petits, que la seva formació la basem casi exclusivament en la poda, son menys laboriosos i mes divertits de treballar, amb uns quants talls de tisora ja els tenim arreglats

Un til·ler i dos nejikans per exemple




Aquest auró japonés encara no s'hi ha fet res, esperarem que caiguin les fulles pel seu natural i així poder gaudir del colors de la tardor el màxim de dies possible.


Seguim treballant!!

Vicenç B.




diumenge, 11 d’octubre del 2020

Taules Núm. 31 i 32

 



Aquestes peces per les mostres de bonsai, es van fer amb els retalls que van sobrar de llistons en diverses amplades i llargades encolats tots en un conjunt.

El tipus de fusta es roure americà tenyit amb un tint a l'aigua de color negre

Aquest primer te unes mides de 70 x 34 i  1.5 de gruix


El segon, que poden anar de conjunt o no,  fa 60 x 17 i mateix gruix que l'anterior. 
Son objectes molt senzills, que pot fer qualsevol persona


Unes imatges amb el seu ús normal.
La gran sola



Les dos separades en una mateixa composició


Les dos juntes en un mateix arbre


Tot son idees fàcils de fer i aplicar.




Vicenç B.

 



divendres, 28 d’agost del 2020

Plantació de malus everest

Aprofitant que al viver hi havia algunes pomeres everest grans i durant el 2018 van fer una bona quantitat de pomes, que fins i tot varen arribar a madurar penjades dels l'arbres. 
Vam plantejar-nos de fer una partida de plantes des de llavor per anar-les evolucionant en diferents proves, estils i experimentar amb elles tota classe de tècniques que vulguem provar amb els anys.

Es va plantar a finals d'any (desembre 2018), dues safates de 60 unitats cada una. El substrat va ser turba sola i es van deixar passar tot l'hivern a l'exterior davall d'un dels bancs de cultiu.

Controlant que no s'asseques massa pero que tampoc estes massa moll,  a principis de febrer 2019 ja es veuen les primeres fulles, a mitjans de març sembla ser que totes les que havien de nàixer, ja havien nascut. En total van ser 72 plantes.
15 març 2019

 A finals del mateix mes de març, la majoria ja tenien entre  4 i 8 fulles,

30 març 2019

Sense esperar gaires dies mes, es trasplanten a tests individuals per que pugin creixer tot l'any sense que s'hagi de interferir en res.


Es trasplanten sense desfer la turba ni les arrels.



En un principi hi ha 72 plantes pero es trasplanten en 58 tests, això es per que en alguns cubilets van nàixer dues plantes juntes i s'han trasplantat tal com estaven.


Al mes d'abril ja vam tenir un primer contratemps, la incorporació d'un cadell de gos amb ganes de jugar, ja va malmetre uns pocs plançons arrencant-los del test i assecant-se. Total van quedar 52 tests amb 66 plantes .
23 maig 2019

Al juny de 2019, un grup indeterminat s'ha podat als primers nusos.


14 juny 2019

Durant els mesos d'hivern s'han obsequiat i venut alguns a les visites que han vingut al viver, passant a quedar 49 tests amb 63 plantes

28 novembre 2019


En el mes de febrer de 2020 es tornen a trasplantar tots en els mateixos tests de mig litre amb akadama i pomice. També s'aprofita par retallar el tronc principal fins els primers nusos a totes les plantes.
Dins de les experimentacions que ens vam proposar al principi, es va decidir incorporar  5 plantes al Projecte engreix en el conjunt d'aquest 2020

Febrer 2020

La resta es van deixar creixer lliurement en els tests de mig litre i els altres cinc en els bols d'engreix.
En el recompte del mes de juny, coincidint amb el final d'unes remodelacions al viver, es van contabilitzar 43 tests amb 56 plantes mes les cinc del bol d'engreix.

Juny 2020

Aquests últims dies d'agost la situació es la següent:

La majoria es continuen estirant sota d'aquest banc


Unes altres 15, han passat de sota el banc a sobre tot podant el tronc principal que estava engreixant el peu



Les cinc del bol d'engreix seguiran el procés de la resta bols


I amb les restes de la poda, que es va fer abans del trasplantament d'aquest any, es va plantar algunes estaques en aquest bol, sense posar-hi cap atenció especial.
Han brotat mols mes de la meitat dels que es van posar i ara ja s'han retallat per damunt dels brots mes propers a la base.


De moment aquests no estan contats, esperarem a la brotació de l'any que ve  quan estiguin trasplantats individualment.

Intentarem anar actualitzant sobre aquesta partida de pomeres i les diferents variants de cultiu, evolució, modelatge i treballs que es puguin anar fent en elles.


 Vicenç B.