Cercar en aquest blog

dijous, 30 d’agost del 2018

Ultimes incorporacions

Després d'uns dies de vacances per la zona del país basc, ja he tornat a agafar les rutines habituals de la vida en general.
Entre aquestes rutines esta la publicació d'alguna entrada de tant en tant en el blog. I que millor que presentar les noves adquisicions per el viver/col·lecció.

No podia anar al país basc sense visitar mínimament els vivers de Bonsai Center Sopelana i Irun Bonsai.
Esta clar que tampoc podia passar per aquests llocs i marxar amb les mans buides.

En els primers dies de l'estada ja vaig visitar Bonsai Center Sopelana. Vaig arribar tant d'hora que ens vam tindre d'esperar i tot a que obrissin.
 No vaig coincidir amb la propietària Beti Andrés, tot i així un empleat seu que estava aquest dies al càrrec del viver em va atendre molt be i vam estar comentant diversos aspectes del mon del bonsai.

Al final vaig sortir d'allà amb una espectacular alzinera d'entre tots els que m'agradaven. La resta de les vacances el vaig haver de guardar a l'habitació de l'hotel fins el dia de la tornada.


La resta de plantes de la imatge son del centre de jardineria que hi ha al davant  del viver de bonsais, que com que varem arribar abans de que obrissin, vam estar passejant allà per fer temps


Ja al meu patí, instal·lada en una pilastra  i un fons s'aprecia mes be el conjunt




La visita al viver de Irun Bonsai ja va ser de tornada cap a casa, i en aquest cas si que vaig poder estar/conversar amb Javier el propietari.
En aquest cas va ser mes complicat decidir-nos per algun arbre, els que mes ens agradaven se sortien del pressupost i als que si s'ajustaven eren especies que ja tenia molts.
Al final em vaig decantar per una espècie que ja havia tingut però que ara no me'n quedava cap.
Es un Chamaecyparis obtusa nana, Ciprés de Hinoki d'uns 30 cm. de alçada.

Les imatges ja son al meu pati, com que ja estàvem de tornada i les presses no vaig fer cap foto en el lloc



Per acabar de arrodonir la compra i en previsió de trasplantar algun dia l'alzinera, vaig aprofitar de comprar un parell de testos xinesos. Un prou gran per aquesta operació i un altre que em va agradar, per estoc




 


 I ja quan ens anàvem, vaig veure les llances per regar japoneses, iguals que les que faig servir habitualment, i una s'havia espatllat feia poc temps.


Amb lo que comentava de les presses al final me la vaig deixar allà i gentilment Javier me la ha enviat per missatgeria. Un detall d'agrair.

I per últim, si us decidiu a anar al País Basc, lloc molt recomanable de visitar en general, no us oblideu de fer una visita a aquests vivers profesionals on gaudireu de bons exemplars i millors persones al càrrec de cadascun de ells.


Salutacions
Vicenç B.




diumenge, 12 d’agost del 2018

Part de la nova generacio del 2018

Aquests dies de molta calor, no es te ganes de fer grans treballs que facin suar.
Una de les feines que podia fer a l'ombra era trasplantar aquests esqueixos i plantes de llavor que han prosperat aquest any.
Aquestes dues safates de cel.les per plantar, originalment estaven plenes d'esqueixos i llavors per reproduir algunes especies aquest any. A hores d'ara ja n'hi havia moltes de buides, o no havien nascut o l'esqueix s'havia assecat


Les herbes s'havien apoderat dels espais buits i fins i tot els plens, es feia molt necessari poder trasplantar-los individualment.


Comencem per preparar un munt de testos, mig plens de terra, on anirem col·locant les plantes que tinguin un mínim d'arrels i amb garanties de tirar endavant.


Anem traient una per una les noves plantes i buidant les cel.les que no contenen res.


De fet, la planta que ha funcionat be, ja es nota de seguida nomès agafant-la i estirant-la a la cel·la. Per plantar-la en el nou test no toquem res de les arrels, simplement deixar-ho damunt del nou substrat i omplir la resta fins a completar el volum del test.


Un per un han anat passant als respectius contenidors on passaran tot el que queda d'any i l'any que ve.

De la primera safata han sortit: 7 roures (de llavor), 4 buergerianos, 4 avellaners contorta, 4 rosers mini, 3 callicarpas, 2 carpes, 2 prunus atropurpurea, 1 om xines i una planta de groseller vermell. En total 28 plantes.


La segona safata ha estat menys exitosa, tant sols 15 plantes.
3 carpes, 3 pomeres, 2 grosellers, 2 oms xinesos, 2 plantes de gessamí, 1 palmatum, 1 celastro i 1 prunus koju-no-mai


Total que 43 noves plantes s'han afegit al viver i han començat el camí per convertir-se en bonsais algun dia. 


Aquestes no son les úniques noves plantes que sortiran d'aquest any, hi ha moltes colzades fetes que es retiraran mes endavant, però ja farem una altra entrada per aixó.


Vicenç B.

dissabte, 4 d’agost del 2018

Visita de l'Associació de Bonsai del Valles

Avui em rebut la visita d'un col·lectiu que està creixent de mica en mica i amb moltes ganes. Es tracta de l'Associació de bonsai del Valles, amb seu a Terrassa.
Molt ben organitzats, amb el seu president a tot davant, han arribat amb una furgo de nou places i un vehicle particular, disposats a submergir-se entre els prestatges dels vivers d'Oliana. Tot i la intensa calor d'aquests dies han aguantat estoicament tota la jornada.




Ja al punt mes alt de la calor ja s'havien esgotat les reserves de l'esmorzar del mati, així que hem anat a dinar tots plegats a un restaurant local, on hem gaudit del menjar, la tertúlia i l'aire condicionat per refer-nos una mica de la intensa calor del mati i poder encarar la resta de la tarda amb mes anims.


A l'hora dels comiats, el sol ja havia abandonat el viver, tothom es veia content amb les adquisicions del dia. 
El meu col·lega de fatigues, que avui ens ha acompanyat bona part del dia, encara donava els últims consells i opinions mentre agafaven posició per la foto de grup.



Des d'aquest blog vull agrair-los la visita tot esperant haver estat a l'alçada de les expectatives que s'haguessin pogut crear amb anterioritat a aquesta visita.

Per la meva part i la del meu col·lega sempre tindreu les portes obertes en els nostres respectius patis.

Moltes gracies i torneu sempre que volgueu.



Vicenç B.