Cercar en aquest blog

divendres, 3 de febrer del 2023

Projecte engreix 12

Ja han passat 5 anys des de que vaig començar aquest projecte d'engreixar plançons. 

Per anar avançant feina, hem començat la temporada de trasplantar amb aquests bols grans i resguardar-los al local fins que es passin aquestes temperatures tant baixes. com que tots son de mida petita es poden col·locar en qualsevol racó.   

Aquest any 2023 fem la primera collita d'arbres, podriem esperar mes anys, però crec que els que han funcionat be, ja han aconseguit un gruix prou interessant.

També he de dir que no tots els bols han tingut la mateixa sort, hi ha alguns que durant aquests anys han patit diferents malalties o plagues que els han arribat a debilitar i fins i tot alguns s'han mort quan ja eren ben gruixuts.

Amb tot un parament per poder aixecar els bols i no deixar-s'hi l'esquena. Hem començat pels mes malmesos. 

El bol de les pruneres sp. ha resultat ser el més afectat, es van morir totes ja ven grosses i lo únic que s'ha pogut aprofitar son 4 xupons vius que van sortir fa dos anys. Amb aquest resultat, tornem a tenir les mateixes 4 pruneres que es van plantar fa cinc anys.




Que una vegada plantats i passat l'hivern, passaran a l'estanteria dels plançons i esperar a veure que se'n fa, per que ara ... gracia no en tenen cap. 



El segon bol a desmuntar es el dels chaenomeles. Aquests també s'han mort varies vegades però com que tornen a rebrotar de la soca i de les arrels, a resultat que hi ha mes plantes de les que vam plantar.

Originalment es van plantar 5 plantes i ara hem separat 9, de les que només tres son realment interessants. La resta passaran, igual que les pruneres, a les estanteries de plançons  a esperar que es fa amb ells.







El tercer bol que s'ha desmuntat es el dels oms. Inicialment van ser 5 plantes, però un va morir i van quedar 4, despres es va plantar un altre que ha quedat una mica mes petit de diàmetre i ara hem collit els cinc





Seguidament, el bol dels Nejikans, en aquest bol han sortit endavant cinc dels sis  plantats originalment, tot i que algun any pensava que s'havien mort tots per que tardaven molt en brotar, però sempre han tornat a brotar menys aquell. 






D'aquest grup, si que hem aprofitat una resta de poda que tenia arrels, per  plantar-lo individual i afegir-lo al grup dels plançons.

En el bol de les pyracanthes han sortit cinc plantes prou interessants, les mateixes d'origen, que s'han plantat en bols de diàmetre 25 cm.






En aquest cas també hem aprofitat algunes restes gruixudes de poda per plantar-les com esqueixos, alguns ja amb arrels.


El següent bol es el que potser a resultat amb uns arbres mes atractius. Els cotoneàsters originals eren cinc, ara sols han sortit quatre de bons i un que tant sols sembla un xupón de l'altre arbre que faltava. S'han plantat en tests de plàstic imitació ceràmica bonsai de 20 x 14 cm.





Encara que semblin dues plantes, realment sols es una connectada per l'arrel.


I el últim bol en desmuntar es el dels Acers Buergerianums. Ha estat una mica complicat de separar-los per que en el seu temps es van clavar alguns esqueixos i van agafar, van quedar massa junts amb els cinc originals (algun dels originals també es va morir) i ara separar-los ha sigut mes complicat.
 

Però ho hem fet i han sortit vuit plantes de Acer de Burguer i un om que va néixer espontani, que es va fer mes gruixut que cap dels altres. 

L'om infiltrat

Els burguers









Fins aquí la primera producció dels bols d'engreix: 32 plantes que si han engreixat mes o menys (d'origen eren 34) i 17 nous plançons que passaran a augmentar el nombre de plantes del viver.
D'ara en endavant començarem a fer els ramatges al mateix temps que creixeran noves arrels fines que ompliran durant aquest proper any els petits contenidors.

D'ara en endavant aquest arbres, que si han engreixat, passaran a tindre els seu historial individual i ja no apareixeran mes en el "projecte engreix". Així mateix, els plançons se afegiran al conjunt de plançons de les seves especies respectives i allà seguiran els seus historials.


Salut, 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada