Cercar en aquest blog

divendres, 7 de setembre del 2018

Separant colzades

Aquests dies enrere, m'he dedicat a revisar les colzades realitzades durant aquest any. He observat que en la majoria ja es veien les arrels per davall del test. Així que avui m'he dedicat a separar-les i posar les noves plantes en contenidors mes grans per que puguin així aprofitar la mínima crescuda del que queda d'estiu i la tardor.

A les diferents imatges es pot veure la planta progenitora i la que n'ha sortit, també altres detalls que aniré comentant.

En primer lloc uns oms en que es van fer les colzades durant el curs que s'està fent al club.

Aquest primer, fet amb la tècnica de la bola de molsa i cobert amb plàstic.


Ja se que ja esta molt vist però sempre hi ha algú que no sap del que va.
El plàstic transparent es el que subjecta la bola de molsa, per damunt un plàstic negre per que no hi toqui la llum i surtin les arrels.


Ja tallat i amb les arrels a la vista, es planta tot sencer i sense desfer la bola de molsa.



Un segon om fet amb test de plàstic obert per damunt, l'avantatge d'aquest sistema es que pots regar al mateix regar l'arbre, en l'anterior de les bosses de plàstic per regar i que la molsa estigui humida injectem aigua amb una xeringa cada tres o quatre dies.



Els dos sistemes funcionen casi sempre prou be, però com tot en aquesta vida també poden fallar, es el cas del següent, que als pocs dies d'haver fet la colzada es va començar a assecar. Es va deixar fer i als pocs dies va aparèixer uns brots de l'interior del test.



Aquí es poden veure els dos brots que van sortir a l'interior del test.



Pues ha resultat, que els brots han sortit de la part mes interior de la colzada.
Al no tenir arrels per enlloc, aquest s'ha llençat.


Un altre om, aquest ja mes gran, se li ha retirat el cimall per canviar-lo per un altre mes reduït.



Al mateix retirar la colzada, he aprofitat per retallar la brotacio d'aquest any i que comenci a concentrar la força en els brots mes interiors de les rames

Una cara 

L'altra

el nou plançó



La resta ja no son del curs. Son altres que s'han anat fent al viver. La majoria han anat força be, però algun també ha quedat una mica justet d'arrels.

 Aquesta pseudocidonia del Japó, s'han fet tres colzades en tres brots llargs que es van deixar creixer l'any passat. Tot i que els tests son molt petits, han sortit prou arrels com per que es valguin per si sols

 




Aquest acer katsura també se n'ha fet un i al retirar-lo ja casi que queda un altre brot ben posicionat per fer-ne un altre l'any que be.





En aquest arakawa nomès se'n va fer un, amb la quantitat de rames llargues que te se'n hauria pogut fer mes.
Veient el resultat  potser que algun hages anat mes be que el que es va fer. Aquest es un dels que potser que no tirin endavant




Aquesta pomera tenia un tronc gruixut i molt recte. Al tenir brots dalt i abaix es va optar per fer-ne dos.


Per poder separar-los s'ha fet servir eines mes potents. 




Corylopsis spicata, portat del Japó, es un arbre molt petit, en un test també molt petit, així que li costa de fer brots llargs i forts, però un que va fer l'hem aprofitat be per començar a reproduir l'espècie.






Un magraner nejikan que també era molt llarg i continua sent molt llarg ... l'any que ve en farem dos d'aquest mateix tronc que queda .



També s'han fet un parell de colzades a dues plantes de callicarpes grans de viver que ja vaig adquirir expressament per fer colzades i reproduir-les a petita escala.

D'aquestes ja fa tres anys seguits que van surtin noves plantes que hauran d'anar evolucionant properament




Total que tretze o catorze noves plantes mes comencen a evolucionar pel viver, juntament amb les


pot ser que ja en tinguem prou per aquest any i passem a altres tasques properament.

Vicenç B.

2 comentaris: