Cercar en aquest blog

dissabte, 5 de juny de 2021

Trasplants amb el mestre

El dia de Sant Josep vam tenir la agradable ocasió de poder ajudar al nostre mestre a realitzar uns trasplantaments.

Concretament van ser dos exemplars de llentiscle: un de grans dimensions i un altre una mica mes petit,  ja amb mes anys de cultiu i establert en un test ceràmic de bonsai. 

El dia comença completament ennuvolat i sense veure el sol, en part millor per no patir calor. Ens posem de cara a la feina, orientats pel mestre en els pasos a seguir, per no deixar-nos la esquena.

Sense aixecar l'arbre en cap moment del banc de cultiu, el tombem i intentem de treure'l de les dues caixes de fruita en que s'havia cultivat els últims anys.


Una bona part de la terra ja va caure sola, tot i així encara sobrava molt pa d'arrels per encabir-lo en el nou test. Per retallar-ho sense esforç, ens vam ajudar de maquinaria potent, una serra de sable makita va reduir ràpidament les arrels a la mida del test. Una tècnica que no havia vist mai.


Algunes proves per acabar d'ajustar-ho...


I ja el vam col·locar una altra vegada al seu lloc per acabar de posar la terra, subjectar-lo al test, i ...


treballar en una millor posició per l'esquena.


Ja reomplert de terra i... 


amb l'ajuda d'un raig d'aigua a pressió de xarxa, l'arbre ja va quedar molt subjecte i sense lligar-lo amb filferro. Una altra tècnica que no havia vist mai.Al final, si vam posar un filferro per la part exterior del test, lligant-lo als jins, potser que no hi feia falta peró semblava mes segur.
Ja ben subjecte, es va defoliar i ...


netejar amb la karcher la part de la base que ha quedat exposada i alguns forats on encara hi havia terra encastada.


Despres de tot, un briefing de com ha anat tot i plantejar si en fem algun més ... que encara era mig matiAprofitant que aquest sistema es molt ràpid i eficient, es va decidir de fer-ne un altre que ja li feia falta, portava 10 anys en el test i s'estava debilitant. Els pasos van ser els mateixosNo mes que aquest ja era mes manejable
En aquest cas que la terra estava mes compacta ens vam ajudar de la karcher per netejar i desfer part de les arrels, tant per davall com per damuntI netejar el mateix test on el vam tornar a col·locar


injectar la terra amb pressió d'aigua,...


un defoliat i potser 10 anys mes ... qui sap.


Va ser un dia força productiu; es van trasplantar alguns arbres, vam aprendre coses  noves de primera ma, es va gaudir d'un matí molt entretingut i el mestre Josep Mª Miquel va aprofitar per fer algunes fotos per un proper numero de la revista Bonsai Pasion, 
Aquest numero, parla en exclusiva sobre els llentiscles (pistacia lentiscus), anomenats també mates.


Una publicació molt interessant on es recull en aquest numero tots els diferents aspectes i experiències viscudes en 20 anys de cultiu d'aquesta espècie en bonsai... no massa popular però si molt valida.
Esperem que despres d'aquesta publicació millori la popularitat!!

Des d'aquest humil blog vull donar les gracies, aquí públicament, al meu mestre per els coneixements rebuts i agrair-li la confiança posada en nosaltres per ajudar-lo a dur a terme aquests treballs en els seus arbres.

Ara que la revista ja ha sortit publicada, faig també públic aquest post d'agraïment, que ja tenia mig preparat des d'aquell dia dels trasplantaments.

Gracies Mestre, Josep Mª Miquel.

Vicenç B.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada