Cercar en aquest blog

dimecres, 13 de juliol de 2016

Males herbes

Una de les feines que també s'han de fer amb els bonsais es treure les males herbes.


Es un treball no gaire agraït, potser per això ningú no ho comenta.


Aquest dies de calor no convé moure's gaire per tal de no quedar ben suat, així que el que jo faig es buscar una bona ombra, unes pinces, alguna tisora i anar treien una a una les maleïdes herbes.Algunes s'arrenquen amb molta facilitat, pro hi ha un tipus de trebol que per mes que estiris les fulles sempre queda l'arrel. M'estic referint a aquest tipus de trebol de comportament rastrer.La planta aquesta te un manyoc de fulles i filaments que surten d'una arrel pivotant força profunda en comparació amb la longitud de les fulles, es a  l'inici d'aquesta arrel on hem de pessigar amb els dits o les pinces per tal de poder extreure tota l'arrel sencera, si no surt en la seva totalitat es possible que en poques setmanes torni a fer fulles. També s'ha de comentar que es te que treure aquesta planta abans de que faci el fruit, per que si no es treu abans de que maduri el fruit, aquest despres es molt sensible als moviments i tan sols tocar-ho ja es dispersen les minúscules llavors per tot arreu i ja tenim la collita assegurada en poc temps.No hem de confondre el trebol anterior amb el següent, es diferencien be pel tipus de creixement, aquest es mes vertical però es comporta igual en la dispersió de les llavors.
Aquesta la podem arrancar be tirant del tronc, sempre pessigant el mes a prop del substrat possible i millor amb els dits.


el tipus d'arrel també es pivotant però no comença de cop despres de les fulles com l'anterior si no que te una estructura mes continua fulles-tronc-arrels.

Les que venen a continuació es poden treure totes amb els dits o amb pinces.
Aquesta primera també te la particularitat de la dispersió de les llavors amb el moviment. Es a dir que caldria arrancar-la abans de que madures però es molt rapida. Als pocs dies de aparèixer les fulles Ja fa aquesta espiga amb les llavors i en pocs dies mes ja les deixa anar. .  


 Si espot arrancar abans millor però si no, l'avantatge es que es molt fàcil d'arrancar, tirant de l'espiga surt tota la planta.


Aquestes tres següents també son molt fàcils d'arrancar, casi millor amb els dits.Al començament he dit de fer servir unes pinces i la tisora, be la tisora  o també podria ser una concava seria per poder treure, al mateix fer, els brots que han anat creixent a la base del tronc.


Aquí ja sense tanta planta parasitaria....be, sempre n'hi ha alguna que es pot reconvertir en planta d'accent en un futurAbans


Després, queden dues plantes que es trasplantaran l'any que ve individualment i es  faran servir de plantes d'acompanyament.


Altres plantes, ja ens hem aventurat a trasplantar-les ara... tot sigui per provar.D'aquestes  dues del tests negres, ja en tinc una de l'any passat i quan floreix es força xula, s'ha de pinçar tot sovint per que si no s'allarga molt i fa les flors molt altes.


Tot i així aquestes encara s'han estirat fins uns 20 cm.


Però quan s'hagin passat retallant els brots aquests tan llargs tornarà a ser una planta petita.P.D.  "No totes les males herbes son un destorb, algunes es poden aprofitar"

Vicenç B.

2 comentaris:

  1. Respostes
    1. No crec un crak!! Fora conyes, ningu parla d'aquests temes, nomes grans modelatges, formacions dificils, compro i vendo.... i el cultiu del dia a dia?..ja ho donem tot per sabut?? o potser no es important!!

      Elimina