Cercar en aquest blog

divendres, 22 d’abril del 2016

Cultiu de Mame i Shojin

El cultiu de bonsais d'aquestes mides: Mame, entre 5 i 15 cm.; Shojin fins a 25 cm. (mes o menys), sempre s'ha vist com un problema mantindre'ls amb una humitat ideal sense que es podreixin  de les arrels.
Des de que vaig ordenar les prestatgeries del viver, vaig col·locar els bonsais d'aquestes mides petites en una prestatgeria on no hi toca massa hores el sol,  de moment tot va prou be, pero encara no fa massa calor i  a mesura que van passant els dies les hores de sol augmenten i la calor anirà pujant.
Per estar previngut i no haver de correr a preparar una sol·lucio, m'he dedicat a repasar algunes revistes, que creia recordar d'una manera vaga, com feien en vivers del japó per no ser tan esclaus del reg.
Una de les solucions que he vist mes factibles en el meu cas, ha estat posar-los en safates amb aigua de manera que no toqui l'aigua a la base del test.

He buscat unes safates de plastic que per mides s'aprofites tota la superficie de la prestatgeria, en aquest cas fan 50 x 40 cm.


les hi he fet uns forats al voltant,
Tots a la mateixa alçada fent servir aquest llistó de referencia,
He cregut que amb 6 forats ja n'hi hauria prou, dos al costat llarg i un al curt


Aquests forats mantindran el nivell d'aigua maxim a la safata


A l'interior, una capa de grava volcànica que tenia a mà (crec que també serviria una grava normal) de un gra mitjà tirant a petit,


La capa de grava ha de superar el nivell on hem fet els forats de desguàs de la safata


I ja ho tenim preparat, només resta posar els arbres en la superficie de la grava i regar com sempre.
L'aigua anira omplint la safata fins els forats de desguàs, si ho haguessim hagut de fer depresa i corrent a l'estiu, ompliria la safata fins al nivell maxim dels forats.  


Pero com que aquests dies es preveuen pluges ja s'omplirà sol fins els forats


Així es poden mantenir amb un cert punt d'humitat a la terra i també en l'ambient mes proper a la planta, amb la evaporació que provocara el sol i la calor de l'estiu.
Amb aquesta reserva d'aigua, que hi haurà a la safata, crec que podran aguantar amb un reg diari, que es el que faig normalment a l'estiu, aixó si, segur que tindré d'omplir el nivell d'aigua cada dia, ja que s'haurà evaporat.

Aquesta es la teoria, despres amb el funcionament diari ja ho anirem ajustat i perfeccionant.

Vicenç B.

2 comentaris:

  1. Bona feina i bona solució Viçens .

    Salutacions

    ResponElimina
  2. Gracies Santi, ja ho havia provat amb caixes de porex, aquesta versió millorada espero que funcioni igual.
    Salut

    ResponElimina