Cercar en aquest blog

dissabte, 13 de juny del 2015

Avellaner contorta

Aquest abans i després el dedicaré a una espècie bastant inusual, es un avellaner, pro no un avellaner normal i corrent. El seu nom en llatí es: Corylus avellana contorta atropurpúrea. Tot aquest nom tant llarg fa referència a les dues particularitats del arbre a banda de ser un avellaner. El mot "contorta" fa referència a que les rames i tronc de l'arbre fan unes corbes cap allà on volen sense cap criteri definit. L'altre mot, "atropurpúrea", fa referència a la coloració púrpura fosc que te la fulla quant es nova, per que a mesura que es va fent vella es va tornant mes verda.

Ara que ja esta identificada l'espècie,  vaig a explicar-vos la historia d'aquest avellaner en concret.

Al novembre de 2011, buscant material per treballar durant un curs que vaig fer a Oliana, vaig comprar aquest arbre en un viver no especialitzat en bonsai.

Novembre 2011


En un primer moment l'alçada del conjunt arbre i test podia fer tranquil·lament un metre i vint centímetres. Al ser novembre es desconeixia la coloració de la fulla, ja que les poques que quedaven eren grogues.
 Al febrer de 2012, durant el curs, es trasplanta a un bol de 25 cm. de diàmetre

Quan l'arbre va brotar es va poder veure el bonic color púrpura de la fulla. 
Amb aquesta coloració era una pena modelar-lo i prou, ja que la major part  de les dues branques altes no s'aprofitarien en el primer disseny.

Així que, també dins del curs, es va decidir d'utilitzar-lo en una altra sessió practica. Va ser una sessió dedicada a les colzada o murgó. Es va aprofitar per fer-ne una a cada rama llarga.
  
Setembre 2012


L'any despres del curs ja havien arrelat els murgons i es van separar de l'arbre principal, despres d'aquesta  operació, l'arbre ja va començar a mostrar tot sol una triangulació interessant....i sense fulles.


Octubre 2013


Amb uns pocs filferros posats durant l'hivern a mode de tensors per tal de compactar una mica mes el ramatge, decidim de trasplantar-lo a la sortida del freds de l'hivern a un test de bonsai. Es preveu el proper trasplantament per 2016


Febrer 2014


Juny 2014


Novembre 2014


En les tres imatges anteriors es pot veure els tres moments àlgids que te aquest arbre durant l'any.



Novembre 2011                   Maig 2015


Crec que aquest arbre es també molt agraït de treballar, per que te el gran avantatge de no haver de filferrar-lo per formar el ramatge, només petites actuacions.
 També crec que es mes bonic de veure  sense fulla, ja que les fulles son molt grans i l'únic atractiu que tenen son les coloracions de les diferents estacions, pro per contra no pots veure res del ramatge.
Així que quan tingui un ramatge mes dens, serà durant l'hivern el seu millor moment.

Vicenç B.





2 comentaris:

  1. Vincente sur un noisetier tu ne pas réduire la taille des feuilles avec la defoliation ?
    Beau travail !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Je ne sais pas, parce que je l'ai même pas défoliés tout moment.

      Elimina